Fragment din Tara lui Gaiţă, în lectura autorului

Este un capitol din cartea Tara lui Gaiţă, se numeşte “Jurnal de 10 ani” :
Pe mine mă cheamă Andrei şi am zece ani. Mama mi-a dat un caiet şi a zis să scriu în el lucrurile mai importante pe urmă a plecat în Italia să îngrijească un bătrân bogat şi s-a căsătorit cu el.
Azi la şcoală ne-am jucat de-a parlamentarii. Adică ne-am jucat cu bilele cum am văzut că fac şi ei în Parlament. A venit fiecare cu bilele lui de-acasă, le-am pus în două cutii de tablă goale de la bulionul de roşii şi-am votat secret care e cea mai drăguţă fată din clasă. După numărarea bilelor a ieşit Elena care are buzele mari şi groase şi se machiază la ora de desen cu acuarele da’ n-a fost bine că Monica zicea că ea trebuia să iasă mis că vorbise cu toţi băieţii s-o voteze pe ea contra o ciocolată cu lapte că maică-sa lucrează la cofetărie şi o plăteşte în ciocolată şi prăjituri că e criză. Monica a spus că votul nu a fost corect s-a supărat şi ne-a dat cu bilele în cap şi ne-a cerut şi ciocolatele înapoi. Ionel care e reprezentantul opoziţiei pentru că nu face nimic din ce-i dă să facă doamna a zis că votul va fi anulat dar ciocolatele nu le dăm înapoi că ce e dat e bun dat şi mortul de la groapă nu se mai întoarce decât dacă e vorba de moarte clinică cum a fost cazul cu bunica lui care s-a ridicat din coşciug în biserică a zis că i-e sete şi s-a culcat la loc. N-am mai avut timp să ne certăm c-a trebuit să strângem bilele care se-mprăştiaseră prin toată clasa şi deja se sunase de intrare.
La ora de istorie doamna învăţătoare ne-a întrebat ce-am face dacă am deveni preşedinţi pentru o zi.
Elena care umblă cu nasul pe sus că părinţii ei sunt ziarişti a bătut câmpii ca de obicei şi-a zis că toţi suntem victime ale manipulării psihologice şi că ea nu-şi doreşte să fie preşedinte ci secretară de preşedinte să-l întrebe în fiecare dimineaţă cum preferă cafeluţa să-i cheme liftul şi să-i ţină umbrela când plouă. Am uitat să vă spun că Elena e blondă.
Semafor (chiar aşa îl cheamă: Semafor Papară) a zis că dacă el ar fi preşedinte ar da o amnezie generală pentru hoţii de buzunare şi alte tipuri de ciorditori care este, ca să-i scoată din închisori şi să-i bage în locul lor pe oligarhii şi pe mogulii care suge bogăţia poporului şi care au vândut macarale la fier vechi şi staţiile de benzină ca să se îmbogăţească pe spinarea noastră.
Eu n-am mai apucat să spun ce-aş face dacă aş fi preşedinte că s-a sunat de ieşire şi m-am dus să lipesc afişe cu Monica la WC-ul băieţilor c-a zis că-mi dă o savarină dacă iese ea cea mai drăguţă fată din clasă la următoarele alegeri.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>